Søk i denne bloggen

lørdag 22. oktober 2011

Anne Lise Boge: Blomstringstid - Morshjerte nr. 14*SPOILER*


Eg har skjelt ut Thorleif etter alle kunstenes regler før. Hvem skulle vel tro at jeg skulle få et bedre syn på han. Men det har jeg faktisk. Det har ingenting med at jeg synest synd på han etter at han holdt nesten på å dø. Men jeg synest han er blitt mer reflektert og har skjønt hva som er viktig i livet. Jeg synest det er troverdig. Men litt synd at han ikke ble bedre før han mistet alt han hadde i hendene. Men jeg vil forsatt ikke Maren skal bli ilag med han noen gang. Jeg synest forøvrig Lina er også blitt forandret og blitt til det bedre. Ho er blitt mye klokere og har skjønt at hennes valg påvirker livet til de som betyr mest for ho( burde det).


E var så van med å ha eit kvinnfolk, og forsto ikkje tidsnok at det er stor forskjell på å ha eit kvinnfolk og det å ha et menneskje å vara rettleg glad i. Og e var glad i deg, Maren, det tok meg berre så lang tid å verta såpass vaksin at e forsto kor dyrebar og skjør den ekte kjærligheta er.
Maren er også blitt forandret.En lang stund i serien var ho naivititen selv og unnskyldt Thorleif hele tiden. No har ho blitt mye bestemt og vingler ikke så mye. Ho har gitt tydelig beskjed til Thorleif at det er over og ut med dem  selv om han har bedt om tilgivelse og lignende.

Så har vi fått en ny person i serien, Martin Sæle. Jeg regna nesten med at det vil bli Marens ny flamme. Det ble han jammen også. Jeg synest ikke han oppfører seg negativt på noen måte med unntak av slutten. Men alikevel er jeg skeptisk, faktisk veldig skeptisk til han... Jeg føler at det er noe muffins ( selv om det er ikke kommet noe hint til det) med han og  føler at det er mye som er usagt om han. Hvordan er han som person egentlig? hva er det med familien hans og for den del venner?. Eg tror desverre  de/den siden(e) han viser helt på slutten er nok dominerende og trolig sann... Eg synest det er rart at han har så lite kontakter. Familie er liksom  ingenting og nesten ikke et ord om. Han snakker nesten ingenting om hverken familie eller venner. Det han sier om det tror jeg ikke på.  Men en ting liker jeg med han og det er at han ikke er så vinglete.

I boken dør en viktig person ( Elise). Det er på en måte helt fryktelig. Elise var et ufattelig godt menneske og annerledes på en gode måte.....Verden hadde definivt blitt bedre hvis man hadde flere som ho.  Men på den andre siden er det gledelig at Elise dør for det gjør det lettere for Maren og Trond bli ilag. Eg håååååååper det, men tror det ikke. Men eg tror ikke Elise har dødd uten grunn. Hennes dødsfall kan muligens føre til tre muligheter. Det ene er at det setter strek over det som har vært mellom Trond og Maren. Det andre er at det er med å bringe Maren og Trond sammen. Det tredje er at det kan lage mer drama. dvs. Trond er fri og frank og kan være med på å lage drama angående Maren. Men kanskje stemmer flere alternativene.

Forresten trengte de Elise alle sammen. Hun hadde vært et godt menneske. Det var mye hennes fortjeneste at det hadde ordnet seg så bra for Oda og henne, tenkte Maren. Elise kunne ha slått seg vrang og forsøkt å ødelegge kontakten mellom Oda og Trond da sannheten om Odas tilblivelse kom for dagen.I stedet var det hun som hadde fått til den store forsoningen. Hun hadde tatt dem alle til seg, varm, sjenerøs og tilgivende. Det var mye å takke Elise for. Mye å lære ved hennes eksempel. ( Boge 242:2011)
Trond har innsett hvor mye Elise betyr for han. Han har dødelig dårlig samvittighet ovenfor ho. Han føler at han har bedratt ho inni seg, holdt mye igjen, hadde feil tanker og sånn forsetter det. Men å skjule sine følelser for Maren har han ikke klarte. Elise har sagt selv til Maren at det er Maren er  han har elsket  hele livet selv om han er glad i ho og har valgt henne. Jeg er ganske sikker på at hvis Martin Sæle ikke var med i bildet hadde Elise sagt på dødsleiet til Maren Bli ilag med Trond. Eg hadde lenge visst Trond hadde følelser for Maren forsatt siden han sier det til Maren nesten hver  gang de er alene. Men han letter på sløret når Elise er dø. Eg må si jeg få sjokk. Jeg hadde aldri trodde at han lengtet sånn etter Maren eller at han hadde så mye følelser for henne.

Det var allveg du, sa han stille ned i håret hennes. Det var allveg du som var i tankan mine. E låg med Elise og drømt det var du. Visst du det, at e alder slutta å elska deg? det har allveg vore tri i ekteskapet mitt. Ho Elise og e - og du. Hysj, sa Maren Lavt. Du må ikkje sei det, Trond. Men det er sanninga.
Maren blir forlovet med Martin Sæle. Hun vil endelig slå seg til ro og ikke rote så mye til livet. Men for meg som leser blir det bare mer rot. Eg blir usikker og forvirra. Thorleif vil aldri gi opp Maren uansett hva ho har sagt. Han er dødelig sjalu og eg er ganske sikker på at han vil legge skjepper i hjulene både for Martin Sæle og Trond. Maren og Trond blir aldri til å klare å skru av følelsene de har for hverandre. De vil nok havne i hverandre hender ute i serien hvis de ikke blir ilag når følelsene tar overhånd. Det forundrer meg ikke om det vil kom en ny Jenny  selv om Maren er kanskje ilag med en annen. Det virke for meg som forfatteren vil ha Drama og kamp rundt Maren. Men det er enten Trond eller Martin Søle som blir til å trekke det lengst strået. Eg håååååååååper på Trond, men tror det blir Martin Sæle. Men Maren må leve med at Thorleif er dødelig sjalu. Hvorfor må Martin Sæle kom inn i serien og ødelegge alt???

Det er en del som er uavklart i serien. Men noe har man fått vite ganske nylig. dvs. ting jeg har ventet på. Jeg hadde regna med at Trond var enten sønn til en av foreldrene eller ingen av de. Det sto ofte i bøkene før avsløringa at han hadde trekk  som ingen av foreldrene hans hadde . En dag gikk jeg her  og tenkt på hvem som kunne være faren til Trond. Plutselig slår det meg at forfatteren kan ha trekket linjer fra sin tidligere serie Arvesynd til Morshjerte.Det kan være Jo eller en i familien hans som kan være far til Trond. Han har samme håret og ellers veldig lik i væremåte. Jeg har også trodd lenge at Maren er ikke den biologiske dattera til Moren. Men jeg er litt usikker på hvem som kan være faren. Det er flere grunner til at jeg tror Maren ikke kan være  den biologiske datteren til Edith Bredli. Hun har ikke gitt ho ekte morskjærlighet noen gang. I den første boka i serien står det at de sleita med få unge og de visst fort etter at Maren var født de ville ikke få flere. Det sto også der at det var noe som plaget Moren til Maren uten at man visste hva det var. Jeg tror forøvrig også at den som er kanskje den biologiske moren til Maren er tanta hennes. Jeg tror også Maren er i biologisk slekt med noen ho ikke burde være slekt med. Men jeg vet ikke hvem det er. Så det blir spennende om noen av mine teorier stemmer:).

Eg synest alt i alt at denne boka er like bra som de aller beste bøkene i serien og synest serien har fått den dramaen jeg har savnet litt i de siste bøkene=).

Se gjerne min smakebit  fra boka og anmeldelsen til Tone:)

1 kommentar:

Tone sa...

Hurra for drama, hehe! :)

Nå kom jeg forresten på hvorfor jeg fikk litt dårlige vibber underveis etter at Martin Sæle ble introdusert, og før det ble avslørt handlingsmessig: Det er jo en karakter ved navn Martin i Arvesynd-serien også, og han var vel (hvis jeg husker riktig, mange år siden jeg leste de siste bøkene sist en liten plageånd for Mali. Han la seg i alle fall etter henne og ville ikke gi opp...). Så tenkte vel kanskje litt ubevisst at det ville være noe med denne Martin'en også?

Jeg ville også gjettet på Marens tante om jeg skulle gjette på en annen biologisk mor. Blir spennende å se om noe kommer fram etter hvert, det er jo rom for at noe sånt kan skje i alle fall. Det har i alle fall ikke stått i klartekst noe som totalt avkrefter den muligheten så langt i serien.