Søk i denne bloggen

lørdag 15. oktober 2011

Hemmeligheten av Anne Lise Boge - Arvesynd nr. 2


Jeg klarte ikke vente til at nr.2 ble relansert. Dessuten hadde jeg behov for lett litteratur som ikke gjorde noe annet enn underholdt og som man kan bare synke inn. Så derfor slukte jeg den andre boka i Arvesynd på bare noen timer.

Baksidetekst:

Bare nitten år gammel må Mali ta en skjebnesvanger avgjørelse. For å redde sin familie fra armod, går hun med på å gifte seg med odelsgutten på bygdas storgård. Enhver kunne misunne henne å bli så  rikt og staselig gift, men Mali selv er ikke lykkelig. Hun er pyntegjenstand og hun blir lagt for hat av slektninger som ikke ønsker en fattigtaus  som ungkjerring på Stornes. Og hennes mann  er ikke i stand til å gi henne den kjærligheten hun lengter etter. Det klarer derimot tateren Jo, som blir leid inn som ekstrahjelp i slåttonna.

En sommerkveld bak naustet begår Mali den synd  som gir henne hele livets lykke - en livslang forbannelse...


Penger betyr ikke alt her i verden og det kan ikke gjøre deg lykkelig. Det er ingenting annet enn kjærlighet som kan gjøre deg lykkelig og som gjør at du har det godt i et forhold. Det er like aktuelt i dag som det var når besteforeldrene og oldeforeldrene mine ble født (som denne serien er fra). Mali er et prakteksemplar på hva som kan skje hvis du går inn i et forhold eller ekteskap på feil grunnlag. Men verste er Johan som tror han kan kjøpe andre mennesker og eie dem....*SINT*. Men Mail finner kjærligheten i Jo. Men problemet er bare det at hun er gift med Johan. Dessuten har Johan betalt all skyld og skam til foreldrene til Mali og gitt dem penger slik at de kan kjøpe gården sånn at de ikke bare forpakter den. Så hvis Mali stikker av med Jo så blir det kanskje til å gå utover familien til Mali. En annen viktig grunn er Sivert. Han er døpt i falsk navn.dvs. Johan er oppgitt som far. Han er også arving til Stornes. Mali er besatt på at han skal få gården engang. Men alt har sin Pris. Sivert får ikke bli kjent med sin virkelige far og faren får ikke vite om Sivert. Mali lengter seg syk etter Jo og det samme gjør Jo tydeligvis.

Anne Lise Boge har lagt gården til en ekte plass. dvs. stedet og gården er ekte. Men ikke historien og menneskene. Når Anne Lise Boge har lagt boken til et ekte sted har hun et sterkt behov for å fortelle om stedet, kulturen og tradisjonene. Hvis man har lest hennes andre serie Morshjerte hvor handlingen er ikke lagt til et ekte sted så har hun ikke et sterkt behov for å fortelle om kultur, tradisjoner.osv.

Det er personer i denne boken jeg kunne blitt ha rasende på hvis jeg visste ikke hva som ble til å skje videre. Men for å si det med andre ord noen går fra å være skitstøvel til å bli helt fantastisk og det går fra tragedie til drama og love;).

Man får også drypp fra Malis  framtid og faktisk hva som blir til å skje videre i serien. Jeg fryder meg i sjelen når slike øyeblikk skjer;). Det er nesten som jeg vet mer og bedre enn karakterene selv hva som blir til å skje videre med dem. Det er jo på en måte sant.

Når jeg leser denne boken så tenker jeg på hvor fort livet kan snu. Det finnes møter, personer, endringer and you name it som kan ende vende livet. Det igjen fører til at det og de viktige kan endre seg totalt. Nå sier jeg ikke at personer og ting som var viktig før ikke betyr noe. Men det skjer endringer som gjør at de tingene og de personene er ikke det aller viktigste. Det/ dem kan bli gode og gylne øyeblikk og minner. Noen som man alltid vil for være glad i. Jeg har tidligere skrevet om noe lignende som du kan lese her. Det skjer ingen ende vendinger i Mali sitt liv i denne boka. Men hvis vi ser serien under ett så blir det til å skje ende vendinger. Jeg tenkte flere ganger når Mali legger ut om flere ting hvor annerledes dette skal bli engang.

Jeg skrev tidligere at den første boka var langtekkelig og litt småkjedlig. Det var definivt ikke  denne. Den var fylt av spenning, kjærlighet, sorg, drama og hemmeligheter. Akkurat no gleder jeg meg til å lese de andre bøkene i serien<3.

Ingen kommentarer: