Søk i denne bloggen

fredag 9. desember 2011

Ingrid Schibsted Jacobsen: Min mangel på Stolthet og Fordom i jakten på Mr. Darcy


Tittel: Min mangel på stolthet og fordom i jakten på Mr. Darcy
Forfatter: Ingrid Schibsted Jacobsen
Utgivelseår: 2011
Forlag: Silke
Isbn: 978-82-998066-9-5
Leseeksemplar fra forlaget


Baksidetekst:
Gjennom røykskyene i den overfylte baren får Ingrid øye på ham. Der er han, hennes Mr. Darcy. Nå gjelder det bare å få ham til å forstå det samme…

Det er ham eller ingen. Ingrid skjønner det straks – han er hennes Mr. Darcy. Hun har lest nok romantiske bøker til å kjenne igjen mannen i sitt liv når hun ser ham. Som romanheltinnene er hun fast i troen på kjærligheten, men i motsetning til de tafatte hovedpersonene har ikke Ingrid tenkt å bli sittende og vente. Straks hun har fått ferten av sitt livs kjærlighet, starter jakten. Som en ustoppelig Miss Bennet eller kvinnelig odyssevs, forserer hun alle hindringer. Sporene løper fra en pub i Kragerø, via Fru Hagen på Grunerløkka og fram til Hells Angels` illegale klubb – og Ingrid følger dem ivrig. Det finnes nemlig ingen vei tilbake. Det må bli de to, akkurat som i bøkene.

Mine Meninger:
Stolthet og Fordom er blant de bestaste kjærlighetsfilmene jeg vet om og Mr. Darcy har jeg falt pladask for… Boka har jeg ikke lest nettopp fordi jeg er redd for å bli enda mer ”forelska” i Mr. Darcy. Derfor skilte boka til Ingrid Schibsted Jacobsen seg ut blant alle andre bøker og jeg visste ganske kjapt etter utgivelsen om boka.

Ingrid er ei jente som er på vei inn i voksenlivet. Hun går siste året på videregående. Hun er en vanlig og ung jente. Men foreldrene hennes behandler ho som nesten en tenåring. Men Ingrid oppfører seg som mye eldre på de fleste områder. Ingrid elsker romantiske bøker og har lite erfaring med gutter. Hun lever i en rosarød verden og tror at kjærligheten i real er som i bøkene og på tv/film. Romanen Stolthet og fordom er favorittboken over alle favorittbøkene til Ingrid.
Kragerø er en by og i Kragerø kommune er det flere øyer. Hovedpersonen Ingrid kommer fra en halvøy utenfor Kragerø. Forfatteren skriver om forskjellene mellom by (Kragerø) og land (øyer). Det kan jeg kjenne meg igjen i siden jeg er oppvekst på en øy (Hovden/Barekstad) utenfor en by (Florø). Men det er også andre ting jeg kjenner meg igjen i blant annet hovedpersonens oppvekst. Det var mye nostalgi i boken. Men allikevel er det litt annerledes. pga. stedforskjeller. Jeg elsker også at hun nevner serier som jeg elsket som ung i et par setninger.

Det blir ofte beskrevet i boka hvordan ulike karakterer oppfører seg i romanen Stolthet og Fordom, og hvordan de ville reagert i situasjoner som Ingrid opplever. Det ELSKER jeg… Men det skulle vel bare mangle når boka tar utgangspunkt i Stolthet og Fordom. Boken handler hovedsakelig om ulike måter hovedpersonen kan treffe Mr. Darcy og oppnå kontakt med han. Det er også viktig for hovedpersonen at Mr. Darcy blir interessert i henne. Men mye av det hun tolker som interesse tror jeg ikke var interesse. De intense og varme følelsene var hovedsaklig hos henne, og derfor ble jakten på Mr. Darcy ensidig. Boken ble dermed ikke så romantisk som jeg trodde.

Det er flere ting som jeg savner med boka. Jeg synest hovedpersonen burde ha blitt utfordret på sin rosenrøde tankegang. For eksempel det kunne ha dukket opp andre gutter som var like kjekk som Mr. Darcy. Jeg skulle også ønske at hovedpersonen var litt mer direkte. Slutten ville jeg hatt annerledes. Den ga svar, men det burde være et mer direkte og avklarende. Dessuten irriterte det meg at alle vennene til Mr. Darcy kaller han for Mr Darcy. Det virket jo ganske unaturlig siden han var Mr. Darcy bare for Ingrid.

Men det er en ting jeg lurer VELDIG på som ingen har skrevet om i sine bokomtaler (etter som jeg har sett), og det er om boka er en selvbiografisk roman. Forfatteren heter også Ingrid og er oppvokst i Kragerø. Boka er veldig virkelighetsnær og da mener jeg ikke først og fremst gjenkjennelse faktoren, men derimot at hun skriver om ekte plasser, butikker, bøker, tv serier, moter. osv. Det er som fiksjon i realistiske elementer. Så mye taler for at det er en selvbiografisk roman.

Det høres nesten ut som at jeg misfornøyd med boka. Jeg må innrømme at jeg er litt skuffa fordi jeg regna med at jeg ville nielske boka siden den tar utgangspunkt i yndlingsfilmen og yndlingskarakteren min. Selv om jeg var misfornøyd med en del i boka så trakk det ikke veldig langt ned. Jeg vil plassere boka midt på treet og anser den som helt grei. Det var ikke den såkalte kjærlighetshistorien som var det best med boka (som jeg trodde), men derimot nostalgien og litteraturreferansene.


Les gjerne andre bokomtaler av boka hos Bokelskerinnen, Beathes bokhylle, Anettes bokboble og Karin

4 kommentarer:

Randi Landmark sa...

I omtalen jeg skrev om boka hadde jeg lenke til en blogg som bekrefter at Jacobsens bok er selvbiografisk. Denne bloggen er nå ikke åpent tilgjengelig lenger, men omtalen min på Pervoluto kan du lese her:
http://pervoluto.blogspot.com/2011/04/min-mangel-pa-stolhet-og-fordom-i.html
Som du skjønner var jeg ikke særlig begeistret for boka, men jeg legger hovedskylden på forlaget som jeg mener har sluppet boka uten å gjøre sitt for å få den ordentlig ferdig først.

Mai Lene sa...

Høyres ut som ei bok eg har lyst til å lese. =) Finfin omtale. Ha ei fin helg =)

Elin sa...

Boka "Pride and Prejudice" (Stolthet og Fordom) av Jane Austen er ei bok jeg kan anbefale på det varmeste! En av mine favorittbøker!

P.S. Lodder ut bøker på bloggen min igjen... ;)

Beathesbokhylle sa...

Veldig fin omtale du hadde her:-))