Søk i denne bloggen

tirsdag 6. mars 2012

Anne Lise Boge: Avsløringen


Kilde: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5677060&rom=MP

Tittel: Avsløringen
Forfatter: Anne Lise Boge
Serie: Arvesynd
Nummer i serien: 10
Sideantall: 252
Utgivelseår: 1999
Forlag: Egmont bøker
Isbn: 82-04- 05824-1
Kjøpt selv

Jeg har ikke hoppet over bok nr.9 i serien. Den er med i en samleomtale her.

Baksidetekst:
De har vært noen gode år på Stornes. Ettersom ungene vokser til, ser Mali hvordan Oja Blir stadig mer lik sin far. Ni-årige Dorbet kaster alt lange øyne etter guttene, og Sivert – han vil gå sine egne veier til Malis store sorg. Odelsgutten, som hun har ofret alt for…

Mine meninger:
Denne boken handler hovedsakelig om Mali`s barn og spesielt en av dem, Sivert. I forhold til de andre bøkene går man mer inn på personligheten og karaktertrekkene til hver enkelt av dem. Det er skjer ulike ting med hver av barna. Noe som jeg i dag anser som hint til hvordan de blir. No husker jeg ikke i detalj hvordan Mali`s barn blir i voksen alder. Men jeg synest ikke alt stemmer. En annen ting som går igjen i boka er Mali`s bekymring for barna. Det fascinerende er at det barnet hun er minst bekymra for og som hun tror vil klare seg best er den av barna som det vil gå aller verst med tilslutt. Mali får en advarsel i denne boka som blir en skremmende sannhet senere i serien.

Mali har gjort to store feilskjær i livet sitt. Det er feilskjær som hun måtte ha lygd for og gjort alt for å skjule. Endelig ser det ut som at det aldri vil kom ut. Nettopp fordi de fleste personene som kunne avsløre henne er død samt at Mali har vært en ”dyktig skuespiller”. Men i denne boka skjer det noe som gjør alt ”raser” sammen og hun er farlig nær for å bli avslørt. Mali er helt desperat for å klare holde sine hemmeligheter skjult. Når hun er på det mest desperat så skjer det ting som gjør at ho havner skikkelig i saksa for å si det mildt. Jeg har ikke like masse panikk som Mali og synest heller ikke synd på ho. Men jeg synes det er heller spennende og underholdende å se på hvordan hun prøver på alt for å skjule syndene og hemmelighetene sine. Men om Mali blir avslørt får vi vite i bok nr. 11.  Men vi vet allerede i slutten av denne boka om det blir til å skje i bok nr. 11. Så for å avslutte dette avsnittet skal jeg sitere min egen twitter buskapet i Morshjerte nr. 10 Sannheten kommer alltid for en dag.

I Arvesynd bøkene følger vi hovedsakelig alt fra Malis synsvinkel. Men i denne boka får vi også følge Siverts synsvinkel og deler av livet hans. Det er vel egentlig helt naturlig. Jeg synes det er spennende å vite hva Sivert føler og tenker på innsiden om flere ting. Vi ”kjenner” han storsett gjennom Mali. Mali har vært helt besatt på at han skal ta over gården. Det har plaget Sivert voldsomt for det er musikken og ikke gården som er ”livet hans”. Han har hatt mange konfrontasjoner med moren om det. Jeg skjønner ikke Mali er fortsatt så besatt at Sivert skal ha odelen. Men når både Johan og Jo levde og hun var gift med Johan så forstår jeg besettelsen bedre. Men jeg liker at forfatteren tar opp et aktuelt tema i historien og utfordrer det. Jeg har nemlig fått inntrykk av at den som hadde odelsretten måtte på død og liv ta over gården. Ellers gjør Sivert straffbare handlinger uten å vite om det. Det har hans mor Mali skylden for.

I sist bok død Malis søster Margrethe og mannen hennes Bengt holdt på å gå under av sorg. I ettertid har han funnet lykken med enken Sigrid. I sist bok var sorgen verst for karakterene. Mens for meg som leser synest jeg det er mest sørgelig og trist i denne boka.pga. Det blir nevnt hun har vært dø i så og så mange år. Det er så tomt og trist å vite at hun har vært ”borte så lenge” fra Bengt og familien som hun elsket.

Boka slutter dramatisk og enda mer dramatisk for de som aldri har lest Arvesynd. Anbefales!!

Jeg er veldig glad for at jeg har både Arvesynd nr. 11 og 12 liggende.

Ingen kommentarer: