Søk i denne bloggen

mandag 5. mars 2012

Anne Lise Boge:Mistanken


Kilde: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5677058&rom=MP

Tittel: Mistanken
Forfatter: Anne Lise Boge
Serie: Arvesynd
Nummer i serien: 8
Utgivelseår: 1999
Forlag: Egmont bøker
Isbn: 82-04- 05822-5
Lånt fra biblioteket

Baksidetekst: 
Gjelstadbonden antyder stadig at han vet litt hvert om Mali. Han har nok hvisket Helga ett og annet i øret også, for nå har selv svigerinnen begynt å komme med dulgte hentydninger.

Mine meninger: 

Jeg leste denne boken før jeg hadde skrevet omtale av den sjuende boka i serien. Når jeg skulle skrive omtale av disse bøkene samtidig ble det rot. Omtalen blir mest et handlingsreferat.

Det er mye av det samme som går igjen i serien. Men hver bok har et ”hovedtema” som går igjen gjennom hele boka. Det er som oftest mest fokus på Mali og hennes nærmeste familie. Men i denne og neste bok handler det om andre familier Mali sin familie har nær kontakt med. Hvis man ser på bokas forside så er det bilde av Gjelstad bonden og hans nye svigerinne.

Gjelstad bonden er stor begeistret for sin nye svigerinne. Hun er nok ganske lik han med unntak av ho ikke ligger med hvert eneste mannfolk hun ser. Men verste av alt hun oppfører seg kaldt mot Kristen`s to sønner Oddleiv og Håkon. De lider sånn at det skjærer Mali i hjertet. Mali gir beskjed til svigerinnen om at hun og mannen (faren til sønnene) at de må ta mer vare på guttungene hvis ikke skal ho kontakte skulebestyren og lignende. De hadde ansvar om barn lidde under omsorgssvikt. Helga er rasende på Mali. Men det blir bedre etter at hun snakker med henne. Ruth (Mor til Håvard og Svigermora til Mali) dør i løpet av boka. Hun er godt menneske som burde ha vært mer med i boka.  Hun har nok visst
Om den kvalmende oppførselen til sin mann. Men har fortrengt det og bært gården fram. I denne boka får Gjelstad bonden nok ett liv på samvittigheten. Tjenestepiken Eli henger seg etter at han har gjort gravid. Ellers kommer han hele tiden med hint og antydninger at han vet om Mali`s hemmeligheter og noe av det han vet har han fortalt til Helga. Boka ender med Gjelstad bonden prøver å voldta Helga. Men hun er så sterk at hun klarer å puffe han vekk slik at han mister balansen. Han faller ned i skittrenna og deretter i gjødsel kjelleren. Mali får med seg alt dette. Mali lover å holde munn om det hun har sett så lenge Helga ikke forteller videre det Gjelstad bonden har fortalt henne.

Jeg hadde gledet meg å lese boka og var så spent. Men boka skuffet meg desverre. Jeg trodde og håpte at Gjelstadbonden fortalt Mali rett ut hva han har hørt og hvordan han vet det. Selv om man som leser har skjønt mye allerede fra før. Men endelig er man kvitt en av de største drittsekkene i hele serien!!!. Jeg tror Gjelstad bonden er enten på andre plass eller deler førsteplassen med Samuel i kategorien drittsekker i serien Arvesynd!!!.

Så må jeg tilføye at ”Mali nr.2” er kommet til verden i denne boka. Hun får navnet Dordi Beret, men kalles daglig Dorbet. De andre barna til Mali er som snytt ut av nesen til fedrene sine. Men endelig fikk Mali et barn som lignet henne selv.


Ingen kommentarer: