Søk i denne bloggen

onsdag 18. april 2012

Tone Klungland: Tøff tillit

Kilde: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=6230053&rom=MP

Tittel: Tøff tillit
Forfatter: Tone Klungland
Sideantall: 208
Utgivelseår: 2011
Forlag: Publica
Isbn: 9788282510332

Baksidetekst:  
Elvira kjemper med spiseforstyrrelsen sin. Den har styrt livet hennes i flere år. Kan hun klare å bli frisk? Kjærlighetslivet har sin utfordringer, og fortiden forsetter å hente henne inn når en bekjent dukker opp.

 Mine meninger:
Denne boka leste jeg før jul og deler av bokomtalen er også skrevet før jul. Men jeg har ikke somlet meg til å gjøre den ferdig og legge den ut før no.

Denne boka er oppfølger til boken Fortiden går med meg. Du trenger ikke å lese denne første boka for å lese denne andre boken om Elvira. I begynnelsen av denne romanen gis det en lite oppsummering av den første boka. Men for å få dybde i Elviras verden og problemene anbefales det å lese bøkene kronologisk.

Når jeg leste forfatterens tidligere roman Fortiden går med deg synes jeg språket var for enkelt. Jeg synes fortsatt at språket er enkelt, men ikke altfor for enkelt. Men det burde være mer komma, avsnitt og mer avstand mellom linjene i boken. Det var litt slitsom med boka. Noen setninger her og der kunne ha blitt forandret. De virket litt unaturlig. Men alt i alt har språket i boka forbedret seg og det er jeg fornøyd med.

Elvira sliter  fortsatt med spiseforstyrrelse. Men i mine øyne sliter hun like mye med dårlig selvbilde og sårbarhet. Elvira har en tendens til overreagere i situasjon og  takler motgang dårlig. Når motgangen ikke er ” så gale” kan hun både skade seg selv og ta overdose. Jeg har lest at forfatteren har slitt med spiseforstyrrelser. Det lyser godt igjennom boka at forfatteren har personlige erfaringer med spiseforstyrrelser. Jeg synest forfatteren har en god psykologisk innsikt i både enkeltmennesker og relasjoner.

Boka var faktisk veldig irriterende. Det hadde mest med karakterene sin oppførsel og ikke at boka var dårlig. Allerede fra første side skjønte man at det var knuter på tråden mellom Elvira og kjæresten. Kevin (kjæresten til Elvira) var nesten ikke med i begynnelsen av boka. Når han kom med flørtet han vilt med andre jenter og gjorde andre merkelig ting som visste at det var knuter på tråden. Det virket som Kevin har lite selvinnsikt. Han skjønner ikke hva som skjer med han når han plutselig faller for vennina til Elvira. Dessuten virke han veldig usikker på Elvira. Det irritere meg at han ikke vil vedkjenne seg at han har mistet følelser for Elvira. Elvira er naiv og godtroende. Ho har merket at det har begynt å skjære seg mellom henne og Kevin. Men ho finner masse unnskyldninger for at Kevin oppfører seg som han gjør og vil ikke godta at Kevin har mistet følelser for ho. Elvira blir avhengig av de som hun er glad i. Derfor har hun problemer med å gi slipp på han. Når hun først gjør det skader ho seg selv og tar overdose av sovetabletter. Så har vi Daniel som bor og jobber på gården. Man merker veldig godt at han har et godt øye til Elvira. Men det vil heller ikke Elvira innse. Boka er med andre ord veldig forutsigbar uten at det blir irriterende.

Jeg lurer også på om Forfatteren har blitt kristen mens hun har skrevet boka. I hverken første bok eller halvparten av denne var det ingenting om tro og Gud. Men plutselig halvveis i boka kom Gudstro og flere bibelsitater inn. Jeg liker det godt siden jeg er kristen selv. Det var ikke noe nå skal jeg slå deg i hodet med bibelen. Men det fortelles hvordan gudstro påvirker Elvira`s hverdag og hvor mye det betyr for henne. Jeg synest personlig at det er for mange romaner og seriebøker som tar opp tro på en negativ måte.

Forfatteren har også kommet med tredje bok om Elvira og den heter Bleke solstråler. Men det var så vidt jeg fant boka for forfatteren har byttet etternavn til Engestøl.

Jeg synest det er trist at disse bøkene har fått så lite oppmerksomhet og er på mange måter "usynlige". Selv om de ikke er favorittbøker så er det fine bøker som man bør få med seg. Så jeg anbefaler både denne og Fortiden går med meg.

Les gjerne min smakebit fra boka her og min bokomtale av Fortiden går med meg. 

Ingen kommentarer: