Søk i denne bloggen

onsdag 12. september 2012

Anne Lise Boge: Fanget *SPOILER*


Tittel: Fanget
Forfatter: Anne Lise Boge
Serie: Arvesynd
Nummer i serien: 13
Sideantall: 254
Utgivelseår: 2000
Forlag: Egmont bøker
Isbn: 8204063784
Kjøpt selv

Baksidetekst:
Mali er bekymret for barna sine. Oja har bare øyne for Ruth Lina, og Mali liker ikke tanken på en nær forbindelse til Helga og Gjelstadgården. Dorbet har kastet sine øyne på en odelsgutt og skjenker ham villig det han helst vil ha. Ruth går og venter på brev fra emissæren sin - brev som aldri kommer.

Mine meninger:

Når Ruth var fri og frank så skjønner jeg at Mali ikke var bekymret for henne. Men no er Samuel dukket opp og Ruth er dødsforelsket i han. Forholdet deres er alvorligere enn antatt. Desssuten forandrer Ruth til et spøkelse. Mali ser det og allikevel er hun utrolig naiv i forhold til henne. Hun setter ikke foten ned og gjør ikke noe med Ruth`s gryende forhold til Samuel. Mens med Dorbet herjer hun noe veldig med. Det ser ut som at det er viktigere for henne at Dorbet ikke havner i "uløkka" enn at Ruth skal bli ødelagt av en sann jævel ( unnskyld uttrykket,men Samuel fortjener det virkelig!!). Eg blir såååå forbanna på Mali... No skal jeg kalle henne for noe jeg egentlig ikke mener. Men siden jeg er litt sinna på ho i denne boka føler jeg behov for å si det. Drittkjerring!.

  Alle barna til Mali blir beskrevet med et bredt spekter av karaktertrekk. Det blir ofte sterkt fokus på enkelte ting ved karakteren. I denne boka er det mye fokus på Dorbet. Jeg synes framtillingen av henne er litt feil og det irriterer meg. Hun oppfattes som vakker, litt egoistisk, misliker forpliktelser og elsker mannfolk (dvs. fly fra den ene til den andre). Hun har kanskje litt av de egenskapene. Men ikke så mye som serien vil ha det til.. Hvis man ser serien over tid så er ikke Dorbet slik etter min mening (og andre får mene hva de vil). Hun har mange andre fine egenskaper som ikke kommer så godt fram og det irriterer meg også. Jeg synest Også Oja ikke er helt slik han blir framstilt. Men det irriterer meg ikke like masse.Men det som gjør at jeg forsatt ”tror” på Dorbet og Oja er nemlig bredt spekter av karaktertrekk. De andre sidene med dem kommer glimtvis fram gjennom hele serien. Men det er ikke så godt synlig. Dvs. det er lite fokus på det. Men hvis Dorbet og Oja hadde bare blitt framstilt med alle de sidene som jeg irriterer meg over så hadde jeg nok kanskje gitt opp serien.

En del synest det er for masse sex i disse bøkene og i bok nr. 11 hadde flere folk skrevet om det. Sånn generelt sett synest jeg ikke det. Men noen ganger går det for langt. Å skrive altfor detaljert om sex synest jeg litt er ekkelt.  Sex er viktig. Men noen ganger (som i dette tilfelle) får man inntrykk av sex er alt. Det blir litt feil etter min mening.  Det er vel ingen bombe at det er Dorbet og Ola som har så mye sex. Men at det er skrevet så detaljert om sex når det gjelder Dorbet er forståelig. Det er med å bygge opp bildet av Dorbet serien lager av ho. Selv om Ola og Dorbet har så å si et forhold så får man inntrykk av at det forholdet handler mest om Sex og ikke annet. Ola`s voldsomme følelser ovenfor Dorbet virker ikke helt troverdig og det kan bli litt for voldsomt.

Men selv om mye irriterte meg og det var en del å sette fingeren på så likte jeg boka tross alt. Men den er ikke blant de aller beste i serien for å si det sånn.

Ingen kommentarer: