Søk i denne bloggen

mandag 5. november 2012

Anne Lise Boge: Gjensyn

Kilde: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5677064&rom=MP

Tittel: Gjensyn
Forfatter: Anne - Lise Boge
Serie: Arvesynd
Nummer i serien: 14
Sideantall: 252
Utgivelseår: 2001
Forlag: Egmont bøker
Isbn: 978-82-02-38226-1
Kjøpt

Baksidetekst: 

Det er jul på Stornes. Mali både gleder og gruer seg. Sivert og Tordhild skal komme, og ennå er mye uoppgjort mellom dem. Det skal også feires bryllup for Ruth og Samuel. Mali synes fortsatt ikke datteren virker lykkelig, men hun forstår ikke hva som er i veien. Hun håper at Sivert kan komme innpå Ruth og snakke henne til fornuft. Det er så mange følelser forbundet med denne høytiden Sivert kløv først ut av sleden. Han rakte hendene ut, og Tordhild skjøv en liten gutt mot ham. Sivert tok ham imot og satte ham fra seg ved siden av sleden. Mali kjente hjertet slå hardt og tungt. Hun stirret mot den lille gutten. Tårene rant nedover ansiktet hennes. Det var som å se Sivert. De samme grønne øynene, det samme lyse smilet. Mali strøk ham over det kalde kinnet. - Velkommen til Stornes, sa hun mykt. - E er farmor di. - Det veit e, svarte han og betraktet henne inngående. - Du heiter Mali. - Det gjer e, svarte Mali. - E tenkt kan hende du villa kall meg bessmor.

Mine Meninger: 


Stemninga i Arvesynd bøkene variere. Alt fra det vonde og mørke til ulidelig spenning i 1000… Delvis skiller denne boka seg ut fra de andre bøkene i serien. Jeg vil nemlig kalle denne boka delvis varm, herlig, lun og koselig. Hovedårsaken til stemninga i boka er nok at det er Jul og nyttårshelg på Stornes. Forfatteren skildrer juletid på en tett og detaljert måte. Det er som om ingenting er utelatt og alt det fine med jula er med. Forfatteren har fått med seg følelsene, forventingene, luktene og den herlige familietida. osv. Det er som jeg kjenner lukten av jul, forventningane og gleden over å feire jul med de man er mest glad i. Jeg begynte virkelig å savne Jula og skulle ønske at den komme noooo…

I bøkene kommer man også tett inn på andre sine tanker og følelser og da hovedsakelig Mali sin. I denne serien er det mye fokus på det. Men siden det var jul var det mer fokus på handling enn karakterer. Når man var innom Mali`s tanker og følelser så var det mer positiv enn vanlig. For eksempel bestemorskjærlighet. De som leser serien vet at Mali lider av mye skyldfølelse og bekymringer. Det var også mye fokus på dialog og mellommenneskelig relasjoner. Man snakket mer om de tingene man bærer inni seg. Det igjen har ført til en mer positiv stemning.

Jeg sa innledningsvis at boka var delvis lun og varm for forholdet mellom Ruth og Samuel er den mørke delen i denne boka. Samuel er pastor. Da skulle man tro at han levde etter bibelens prinsipper. Men istedfor gjør han som vil. Man ser det i måten han behandler Ruth. Han mishandler henne både fysisk og psykisk. Det er flere ting jeg vil si om han. Men av hensyn til dem som ikke har lest serien så sier jeg ikke noe om det. Men denne mannen elsker makt og oppmerksomhet i negativ forstand. Da er troen et redskap for det. Jeg skal ikke kritisere forfatteren for hun bruker karakterer som misbruker Religion og si at det ikke finnes. Det er dessverre folk som utnytter og misbruker mennesker i religionens navn… Men jeg savner virkelig flere bøker der tro er noe positivt og kan være et veiskille på en svært positiv måte. De som finnes er storsett utgitt av kristne forlag. Så visst noen vet hvor man kan få tak i slike bøker så skrik ut i kommentarfeltet. Jeg er spesielt ut etter slike bøker som ikke er utgitt på Kristne forlag for det er så sjeldent.

Som mor som datter. Mali og Ruth er fryktelig naiv til Samuel. Ingen av de tør å sette foten skikkelig ned for Samuel. Begge unnskylder han og tror at han kan forandre seg. Det som er negativt er bare en kortvarig greie (bare her og no) . Det ender med at han lurer de trill rundt. Slik leseren oppfatter Samuel blir bekrefta med å bruke Samuel som synsvinkel. Men heldigvis skjer det bare glimtvis. Da får han ikke mer oppmerksomhet enn nødvendig. Det handler ikke først og fremst om en gal mann som vil misbruke noen. Men om hvordan det oppleves å bli misbrukt og hvor langt kan det gå (i verste fall). Selvfølgelig være oppmerksom på slike personer. Derfor er det ekstra fokus på tydelig karakttrekk hos Samuel. Vi kommer tett  inn på Ruth hvordan hun opplever mishandlinga ( selv om hun ikke skjønner det helt selv). Vi får også se hvordan Mali ser på det hele. Det er også viktig for da får man innblikk i hvordan det ser ut utenfra.

Men jeg tror ikke Ruth hadde fått så store problemer hvis Mali hadde hatt samme oppdragelse på henne som med Sivert, Oja og Dorbet. Hun er veldig bestemt og gir tydelig beskjed hvis det er noe hun ikke liker. Mens med Ruth er hun litt naiv og tør ikke å handle. Å sette hardt mot hardt. Jeg blir skikkelig provosert når det står i boka at hun skal kjempe for Ruth som en løvinne. I mine øyer foreløpig gjør hun det stikk motsatte. Så må jeg tilføye at jeg gir ikke Mali hele skylden for det som skjer med Ruth. Men hun kunne sikkert avverget litt. 

Ingen kommentarer: