Søk i denne bloggen

onsdag 23. april 2014

Verdens bokdag: Hva litteratur betyr for meg


Mette Marit sin litteratur tur med tog har vært heftig debattert i blogglandia. Men når jeg såg Mette Marit fortelle om hva litteratur betyr for henne og om hvordan hun knytter Min Kamp av Karl Ove Knausgård inspirert det meg til å skrive et innlegg om hva litteratur betyr for meg personlig. Jeg har ikke hatt fokus på Underholdningsverdien selv om den er viktig.

Jeg kan kjenne meg selv igjen i litteratur. Det kan være utrolig godt å lese om noen som er lik meg selv på mange måter. Men det er ikke alltid like gøy og behagelig. For bøker kan sette fokus på ubehagelig sannheter og ting om mitt eget liv som jeg ikke (nesten) vil innrømme for meg selv engang. Men bøkene bringer det opp i dagen og jeg vil helst gjemme meg. Men denne ubehagelig gjenkjennelsen tror jeg er veldig bra for da kan jeg endre på ting jeg ikke liker eller er misfornøyd.

Bøker kan bringe fram mange fine og vonde minner. Ting som jeg husker veldig godt og som kan bringe fram mange sterke følelser i alle farger og fasonger. Men jeg er også overrasket at bøker kan også bringe fram små fortrengte minner, mest av denne negative sorten. En setning eller en liten ting i bok og alt kommer imot meg.

Det er ikke bare deg selv du kan kjenne deg igjen i bøker, men også andre og familiehistorier. Jeg har opplevd selv nesten å bli bedre kjent med andre gjennom bøker. Man forstår de på en annen måte som du ikke har forstått dem før. Boken Glemte Minner var en slik bok og det var som om boka leste min mors familie historie. Når jeg leste boka ble jeg bedre kjent med min familie  sine såre sider og jeg forsto dem så mye bedre.

Bøker kan være med på å endre holdninger og forandrer syn på alt. Det er fordi bøker kan sette fokus på ting du ikke har tenkt på eller at du ser helt nye ting som du ikke har sett før.

Bøker kan også gi mye lærdom og man lærer om ting man ikke har opplevd selv. Men som du forstår bedre hvordan  er og man kan få mer empati  med andre. Da kanskje de man ikke automatisk vil fått empati med.

Jeg vil avslutte med You Tube videoene med Mette Marit som gjorde  stort sterkt inntrykk på meg.

1 kommentar:

Ellikken sa...

Fint (be)skrevet, Rita :-)